2010. július 27., kedd

EGÉSZSÉG rovat

.
I. téma :

Szénhidrát és folyadék pótlás – elsősorban úszóknak


A szénhidrátok kritikus szerepet töltenek be a sporttevékenységek során, különösen az állóképességi teljesítmény szempontjából tekinthetőek meghatározó tényezőnek. Az élsportban a cél a teljesítmény maximalizálása, és ennek érdekében a szénhidrátoknak (glikogén illetve vércukor) minél nagyobb mennyiségben kell rendelkezésére állnia. A www.sportorvos.hu cikke

Táplálkozási javaslatok :

" nincs tiltott étel, csak nem ajánlott mennyiség vagy elkészítési mód! "

IDE kattintva még többet megtudhat a témáról !



II. téma :

Hogyan hat az úszás a szervezetre ?

Hazánkban az úszás gyökerei az 1800-as évekbe nyúlnak vissza. Hajós Alfréd úszó szerezte a magyar történelem első két olimpiai aranymedálját 1896-ban. Szerencsére máig is az egyik legeredményesebb sportág. Akárcsak a futás vagy a kerékpározás, az úszás sem köthető nemhez, életkorhoz, edzettségi állapothoz. Cikk a www.sportorvos.hu-ról :

Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. Ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség. Gondoljunk a hát- és hasizomzatra: a gyorsúszás karcsapásainak kivitelezéséhez a törzsnek egyenesnek kell maradnia, ehhez pedig a megfeszített has, csípő, comb, hát járul hozzá.

Számos úszásnem ismert, amelyek között a mell és a gyorsúszás vált legnépszerűbbé. Sokan végig kitett fejjel tempóznak. Nos, ezzel meglehetősen nagy terhet rónak a nyakizmokra, ill. a gerincre, amely egyáltalán nem kedvező, ráadásul sokkal fárasztóbb, mint a technikailag szabályosabb mozdulatok. A jó technikájú gyorsúszás kevésbé fáraszt el, mint a mellúszás annak ellenére, hogy sokan az ellenkezőjét gondolják.

A cikk érdekes folytatásához kattintson IDE !


.

2010. július 26., hétfő

GYERMEK OB 2010.

.
Gyermek Országos Bajnokság
2010. júl. 23 - 24 - 25. - Miskolc


versenykiírás - ITT letölthető

nevezési lista - innen letölthető

rajtlista - ITT letölthető

eredmények - ITT megtekinthető

Versenyen készült KÉPEK : ITT !

.